1. KLESKODER

 
Kleskode er en angivelse om ønsket antrekk hos gjester ved fester og andre sammenkomster. Når det angis et bestemt antrekk i en innbydelse, bør dette antrekket bæres av vertskap og gjester. Vi bor i et ganske moderne samfunn der vi ikke trenger kleskoder lenger. En kleskode er hensiktsmessig ved en mer formell tilstelning, der det ikke er selvsagt for gjestene hvilket klesnivå som er akseptabelt. Hensikten med en kleskode er altså å gjøre det lettere for gjestene å unngå at noen gjester føler seg ubekvemme som et resultat av avvikende antrekk. Derfor er det viktig å bruke en etablert kleskode som de fleste kan forstå, siden hensikten ellers går tapt. Vanligvis anses det mindre hensiktsmessig å angi uttrykkelig hva som skal bæres, siden en kleskode kun angir nivået på antrekket. Ved uformelle fester i en etablert vennekrets trenger man vanligvis ikke angi kleskode. Er ikke kleskoden angitt er det etter gammel tradisjon alltid galla-antrekk som gjelder, men nå til dags er det vanlig at man selv bestemmer hva man skal ha på seg.
Enkelte kleskoder har vært etablert over lang tid, men også gamle koder påvirkes, i hvert fall i en viss grad, av den vekslende moten. Kleskodene er nummerert fra 1 til 5. Kan man disse har man en god forståelse om hvordan man skal kle seg.
 
 
1. GALLA

Hvis galla eller «White tie»  er angitt som antrekk i innbydelsen betyr det at den fineste finstasen skal på! Dette er ikke en vanlig fest. Man skal ha på seg livkjole (også kalt kjole og hvitt) eller militæruniform. Skal man ha på seg ordensmerker angis dette i innbydelsen. Hvis man ikke har en livkjole selv kan man leie en. Dessverre kan man ikke komme med hverken smoking eller mørk dress. Som et alternativ kan man ha bunad.
Vesten må være hvit. Man skal ikke ha armbåndsur.
Termen sivil høytidsdrakt betyr at uniform er utelukket. Står «livkjole» angitt som antrekk er også bunad utelukket. Akademisk høytidsdrakt betyr livkjole med svart vest for herrer.
 
 
2. SMOKING

Som nummer to kommer smoking eller «black tie», det er den nest fineste graden antrekk. Man bruker ikke smoking før etter klokken 17.00. Smokingen kan være svart eller mørkeblå, med silkeslag på jakken samt bukser med beiser. Til smokingen har man strømper og lakksko. Det er også tillatt å bruke lave, svarte velpleiede sko. Buksene holdes oppe med hjelp av svarte eller hvite bukseseler. Skjorten skal tradisjonelt sett ha skjortebryst, men det er fullt mulig å bruke smokingskjorte med innvevde brokademønstre eller lignende. Man skal imidlertid aldri bruke vanlig, hvit skjorte. Hvit smoking brukes bare ved varmere breddegrader, ute på sommerselskaper eller ombord på båt eller fly. Det anbefales ikke å komme med livkjole eller dress når smoking er angitt som kleskode.
 
3. MØRK DRESS

På tredjeplass havner mørk dress. Dette er fortsatt svært fin påkledning!
Dress i mørk grå, blå  eller svart. Tradisjonelt sett har svart dress vært forbeholdt begravelser. Sammen med dressen har man hvit skjorte med slips eller sløyfe i valgfri farge (den får gjerne ha mønster, men skal ikke være svart eller hvit).
 
4. DRESS (den gamle kleskoden)

Kleskoden «dress» betyr for herrer hel dress. I følge gamle kleskoder betyr det at mannen skal ha mørk dress. Jo mørkere desto finere.
Når det står dress betyr dette fortsatt at du skal være finkledd, men tittelen «dress» kommer som nummer 4 i rangordningen om «finkleddhet». Avhengig av hvilken type fest det er, er valgfriheten ganske stor; dress med skjorte og slips, eller sløyfe. Hvit skjorte høyner finhetsnivået.
 
 
5. DRESS (etter dagens kleskode)

Står det dress i en innbydelse i dag betyr det at mannen skal ha en hel dress, men den trenger ikke være mørk! Lyse dressjakker passer bra til sommerbryllup. I uformelle sammenheng trenger ikke buksene høre sammen med dressjakken (for eksempel en mørk jakke og lyse bukser), men man må ha skjorte og slips til.
 
6. HVERDAGSANTREKK «Casual»

Dette er det mest avslappete nivået i kleskode-rangen. Casual kan gjerne være litt fint, men enkelt. Bukse, skjorte og cardigan, eller en løstsittende grå dressjakke går også bra. Man bør imidlertid ikke ha på seg jeans. Man behøver ikke ha slips. Skoene kan være brune, også etter klokken 18.00.
 
 
 
Andre kleskoder som kan dukke opp i en innbydelse.
Sjakett:
Sjaketten er et fint morgenantrekk, formiddagens festantrekk. Det er en britisk høytidsdrakt som man har på seg fram til klokken 15.00, men den har ikke blitt noen stor «hit» i de skandinaviske landene. Den brukes til bryllup og dåp, hvis det er middag etterpå kan man fortsette å bære den.
Den består av en grå  eller svart jakke med igjenknepte knapper. Sammen med jakken har man grå eller svartstripete bukser, med grå bukseseler og hvite eller perlemorsfargede knapper.
Det hører også til en grå vest. Vestens nederste knapp skal ikke kneppes. Til antrekket har man slips eller palstrong. Slipset bør være mørkt og palstrongen bør ha et grått mønster. Hvis man vil kan man ha en palstrongnål i perlemor eller gull. Har du gallaskjorte skal du bruke palstrong, men det går også bra med en vanlig skjorte med slips.
 
 
Pent antrekk
Det er ikke tydelig hva pent antrekk hentyder til. Derfor bør man unngå denne kleskoden, men dessverre brukes den ganske ofte. Sammenhengen kan gi en ledetråd, og man kan normalt anta at klærne skal være hele, ikke for slitte, skitne eller glorete. Unngå treningsklær eller arbeidsklær, man bør heller ikke komme i sandaler eller joggesko, med andre ord skal ha på seg velstelte sko. En del lokaler (for eksempel restauranter) synes ikke at det er greit med jeans, mens andre synes at det går bra med jeans så lenge de er rene og hele og ikke «sægger». Normalt sett skal man ikke ha på seg kortbukser.
 
 
Valgfritt antrekk
Hvis det står valgfritt antrekk, velger man selv hva man vil ha på seg.
 
 
Kleskoder for høytider og andre festligheter.
 
Bryllup
De aller fleste brudepar kjenner bekjentskapskretsen sin og bestemmer kleskoden deretter (se ovenfor). Bare bruden bør ha helhvitt antrekk på bryllupet. Innslag av hvitt som ikke dominerer er greit. Bryllupsgjester skal ikke ha på seg sørgeklær, selv ved sorg skal gleden over bryllupet ta over, om enn bare for en stund.
 
Uansett hvilken kleskode som står i innbydelsen kan man i bryllup ha på seg bunad, noe som ellers bare er passende hvis galla er angitt kleskode. Husk! Man tar alltid av seg hodeplagg når man er inne. Hvis vielsen holdes ute bør man dessuten ta av seg hatten.
 
 
Begravelse
Ved en begravelse har mennene på seg mørk dress med hvit skjorte og svart slips. Nære pårørende (fram for alt sønner, brødre og svært nære venner) til avdøde har på seg hvitt slips til den hvite skjorten.
Svarte slips som passer bra er Notch Gino eller Notch Ozzy. Et passende hvitt slips er Notch Jarmo. Noen ganger angis lys påkledning ved begravelser. Det kan for eksempel være ved begravelsen til et barn. Da skal man selvfølgelig unngå  svarte klær. Blå eller grå dress med hvit skjorte og mørkeblått slips (ikke svart) kan være et passende antrekk for mannen.
Disputasjon
En disputasjon er åpen for alle, det finnes ingen retningslinjer for kleskode. Fargen er valgfri, dette inkluderer også svart.
 
Restaurantbesøk
Det var lenge helt uaktuelt å gå på en finere restaurant uten å kle seg opp. Det finnes fortsatt eksklusive restauranter som har slipstvang, eller som ikke liker at man kommer uten dressjakke, men denne kulturen har forandret seg de seneste ti-årene og reglene er ikke like strenge lenger. De færreste restauranter har krav til kleskode. Er man klok booker man bordet på restauranten og kan da se hvilken eventuell kleskode som gjelder. Uansett om man kjenner til restauranten eller ikke, er det ikke passende å gå på en finere restaurant i kortbukser og sandaler, ha heller på deg langbukser og skjorte med vanlige sko (ikke joggesko). Hva som er en fin restaurant er kanskje et individuelt spørsmål, men en pekepinn er prisen; jo bedre beliggenhet, jo dyrere mat og jo mer eksklusiv vinliste, desto større krav stiller restauranten til gjestene.
Kleskode er noe som skiller seg fra kultur til kultur og fra land til land. Dette betyr at det er lurt å snakke med lokalbefolkningen for å finne ut hva som gjelder. Hvis man for eksempel blir bedt hjem til noen, eller til et offisielt arrangement kan det være passende å spørre verten om hvordan man bør kle seg. Først og fremst bør man bruke litt sunn fornuft. Man bør se på lokalbefolkningen og hvordan disse kler seg. Husk imidlertid at lokalbefolkningen kan ha spesielle grunner til å gjøre noe på en viss måte, som ikke fungerer for en turist. Nøkkelordene er sunn fornuft, respekt og omtanke.
Som turist i et annet land er man en uoffisiell representant for sitt eget land. Det er ikke bra hvis Norge og nordmenn får dårlig rykte i utlandet bare for at man ikke kan oppføre seg på rett sett. Selv om andre ikke følger kleskoden er det ingen grunn til at du ikke skal gjøre det.  Man har for eksempel ikke på seg solbriller inne. Hvis man har en syns-skade eller er blind og av den grunn må ha mørke briller er det selvfølgelig et unntak. Da har man dessuten oftest symboler på eller med seg som viser at man har nedsatt syn, for eksempel en hvit stav eller en ledsager.
Man skal ikke ha på seg hodeplagg når man er inne. Et unntak er damer med designerhatter, men disse brukes som regel bare ved spesielle anledninger.