MATCH MED SLIPS


 

Hvordan velger jeg riktig slips?


Det skrives uendelig mye om mote, i aviser, på websider og ikke minst i private moteblogger. Det er et interessant fenomen. Mote er jo faktisk ikke alltid synonymt med fint, smakfullt eller elegant! Mote skal være morsomt og kan fungere som en inspirasjonskilde. Slapp av, det ordner seg!
Vi vil først starte med å si at det er alltid mulig å se bra ut! Hvem som helst kan følge trender, men det kreves en sann stilfølelse for å gjøre noe spennende av de gamle klassikerne. Hva som anses å være fint er imidlertid et spørsmål om personlig stil. Personlig stil er noe som er uavhengig av de rådende trendene og moten. Den er også uavhengig av om du er tynn som en spiker eller om du er et muskelberg. Det handler istedenfor om at du finner en stil som forsterker det som du synes er dine beste sider, og hjelper deg med å formidle personligheten din. Når du er «rett kledd» føler du deg komfortabel uansett hvilken situasjon du er i. For menn er slipset en av få muligheter til å kunne pynte seg, men også være kledd med stil. I bunn og grunn er det jo din egen stil som skal framheves!
Å kombinere farge og mønster er langt ifra en enkel oppgave. Hengivenhet er viktig, glem ikke at mote skal være morsomt! Det er mange retningslinjer og regler som kan hjelpe, men som også, dessverre, hemmer kreativiteten.
 
Når man skal velge riktig slips er det egentlig viktigere å matche mønster enn farger. Ensfargede skjorter passer bedre med mønstrete slips og vice versa. Helt enkelt kan man dessuten si at de fleste slips passer til en ensfarget skjorte.
 
Noen enkle retningslinjer for harmoni:
  • Du kan ha en stripete skjorte med et stripete slips så lenge stripene ikke er like brede. Det samme gjelder for rutete slips og skjorter.
  • Sørg for at minst en av fargene på slipset matcher enten jakken, skjorten, beltet eller skoene.
  • Unngå å ha på deg stripete slips sammen med både stripete jakke og stripete skjorte. Å matche tre lignende mønster sammen er sjeldent en vellykket kombinasjon.

 
 

Hvordan matcher du på beste måte slipset ditt med en mønstrete dress?


Har dressen eller dressjakken mønster kan ensfargede slips svært praktiske. Mange foretrekker slips som har litt struktur. Det enkleste når man skal velge et ensfarget slips er å gå ut fra jakkens mønster. For eksempel; til en grå dress som har et diskre rutemønster i blått og rødt, passer det som regel best med et blått eller rødt slips. Selv om dette er en enkel kombinasjon, så er det en kombinasjon som fungerer utmerket. Til en begynnelse bør alle menn ha i hvert fall to ensfargede slips i garderoben. Noen stripete, eller regimentsslips som de også kalles, må man også ha. En favoritt er rød med svarte striper. Den passer prefekt til lyseblå skjorte og en nålestripet dress. Men slipset passer også til klubblazer og grå bukser. På sikt kan det være bra å ha minst 10 stripete slips som man kan veksle mellom.
 
Slips med andre mønster enn striper krever litt mer intuisjon når det gjelder kombinering med resten av antrekket. Men samtidig finnes det mer rom for å vise fram ens egen personlighet. De aller fleste mønstrede slips tar seg flott ut sammen med hvit eller svart skjorte og mørk dress.
 
 

Hvordan matcher du best slips og ensfargede dresser?


Blå dress:
En rolig base med en marineblå dressjakke og brune lærsko tillater framtredende accessoirer. Lilla er en farge som du kan kombinere dette med. Lilla passer like bra til brun og grått som til blått. Et blått slips passer også alltid bra sammen med en blå dress, men slipset bør være lysere eller mørkere enn dressen. Sølvgrå slips mot blått passer godt, det gjør også kontrasterende nyanser av gult, brunt eller rødt. Det er imidlertid viktig at det er klare farger.

Grønn dress:
En grønn dress matcher man best med et brunt slips. Gult kan gi en frisk framtoning. Det kan fungere med rødt, men vær forsiktig, viss røde nyanser skjærer seg skikkelig med grønt.

Grå eller svart dress:
Du kan kombinere nesten alle farger sammen med en grå dess (men ikke grått). Et tips er å bære rene, klare farger for ikke å gi et kjedelig inntrykk. Det bør også være en klar kontrast i nyansene mellom slipset og dressen. Lys dress krever mørkere slips og vice versa.

Brun eller beige dress:
En brun dress trenger sterke farger siden brunt er en meget matt farge. Blått, grønt og dypt rødt anbefaler vi til brunt. En beige dress fungerer fint med de samme fargene, men i en litt lysere nyanse.
 
Ton i ton:
Å kombinere et komplett antrekk i samme farge, uten at fokuset dras bort fra ansiktet, er ikke lett.  Det viktigste er å variere fargens nyanser og dessuten velge forskjellige materialer. Det er fullt mulig å ha et lilla slips sammen med en lilla genser, men det anbefales at man har en genser med en diskre brun kant i halsen for at det ikke skal oppleves som om genseren og slipset går i ett. Et mørkeblått slips kan være en annen løsning.
 
 

Svart eller hvitt slips i begravelse?


En formell begravelse med kleskoden «mørkt antrekk» betyr for de næreste mannlige slektningene til avdøde, til og med søskenbarn, at man skal ha på seg hvit skjorte og hvitt slips. Øvrige mannlige gjester skal ha svart slips.
Brukes hvitt slips bare til begravelser? Er det et stort «no-no» å  bruke et hvitt slips til hverdags, for eksempel med en svart og hvit skjorte?
Skal man følge de tradisjonelle reglene brukes hvitt slips bare i begravelse, men i dag kan man ha på seg hvitt slips også når det ikke er begravelse. Det er ikke uvanlig at man ser menn med svart skjorte og hvitt slips (eller vice versa) når man er ute på by'n. Det finnes imidlertid fortsatt delte meninger om dette. Visse synes at det er skikkelig stilig, mens andre synes at hvite slips bare skal brukes i begravelser. Selv om det ser fint ut, så blir det for tydelige assosiasjoner til begravelse slik at det kan ødelegge stemningen. Men, hvis man kombinerer slipset med en stripete skjorte burde kanskje assosiasjonene minske litt. Det finnes jo også forskjellige modeller på slipsene. Et tynnere hvitt slips gir ikke like sterke «begravelses-vibrasjoner» som et som er bredere. Hvorfor skal man tvinges til å avstå fra stilige farger og kombinasjoner bare for at noen, for lenge siden, bestemte at det skal assosieres med begravelser og andre triste ting?