VEDLIKEHOLD AV SLIPS


 

Hva gjør du hvis det blir en flekk på slipset?


Det er selvfølgelig viktig å ta vare på slipset på beste måte for at glansen, fallet og formen skal holde seg så lenge som mulig.
Det først du skal prøve på flekken er den enkleste og beste løsningen. Bruk en Tieroom Silk & Clean serviett. Denne patenterte servietten tar bort de fleste flekker fra silke og andre tekstiler.
Instruksjoner for Silk & Clean:
  1. Ta ut servietten fra forpakningen. Ikke brett den ut, behold den brettet.
  2. Begynn å skrubbe midt på flekken og fortsett utover.
  3. Stryk fra det fuktige området og ut mot det tørre til alt har fordampet. 

 
 
NB! Hvis flekken er vannbasert (f eks kaffe, te, soya eller ketchup) må du først bruke en fuktig klut og få bort så mye av flekken som du kan.
Hvis du ikke har Tierooms magiske servietter tilgjengelig kan du først prøve med litt vanlig flekkfjerner på  baksiden av slipset. Hvis det ikke misfarger slipset kan du fjerne flekkene en etter en. Små flekker fjernes lettest ved å dyppe en tøybit i litt Farris (eller annet vann med kullsyre) og trykke det forsiktig på flekken til den forsvinner. For vanskelige flekker kan du bruke dampen fra strykejernet. Vær svært forsiktig slik at ikke strykejernet kommer borti slipset. Det kan også fungere å holde slipset over en kasserolle med kokende vann. Som siste utvei kan du prøve en tørr-flekkfjerner som er beregnet på (blant annet) slips.
På fettflekker kan du strø på  litt talkumpulver og deretter la slipset ligge en stund slik at pudderet absorberes av tøyet. Tørk deretter av restene med en tøybit.
Ikke dra bort løse tråder. Du kan fjerne løse tråder med saks. Drar man bort disse trådene kan slipset, hvis man er uheldig, «falle sammen».
Hvis du likevel føler at du må gi slipset en ordentlig vask, gå til et renseri som har erfaring i å  rengjøre slips. Et slips som vaskes som andre plagg i renseriet kan miste formen og glansen, og få runde kanter når det kommer ut av vasken.
Selv om man kan vaske slips, så anbefales det ikke, siden det kan miste sin opprinnelige glans. Silke krøller seg når det kommer i kontakt med vann, og slips med innlegg kan filte seg. Derfor anbefales det altså aldri å vaske kvalitets-slips med vann.
 

Hvordan stryker du slipset på beste måte?


Før du stryker slipset ditt kan det være verdt å teste noen andre måter som du kan få bort eventuelle rynker. Et bra tips er å henge opp slipset på badet mens du dusjer, dette kan du forresten gjøre med dressen også. Vanndampen vil ta bort eventuelle skrukker . Et annet tips er å rulle sammen slipset ved at du tar tak i den smale enden og deretter ruller slipset rundt hånden. La det deretter ligge og hvile over natten.
Hvis det som nevnt over ikke fungerer, er den siste utveien stryking. Stryk aldri direkte på slipset, men legg et bomullstøy imellom. Er det et silke- eller polyesterslips må strykejernet ha svært lav varme. Ull- eller bomulls-slips klarer litt høyere temperaturer. Stryk slipset nedenifra og opp med framsiden mot strykebrettet. Snu slipset hvis det trenger å strykes på framsiden. Stryk alltid forsiktig og trykk ikke strykejernet mot samme sted for lenge. Deretter henger du opp slipset. Det er viktig at slipset er fritt for flekkfjernende midler når det strykes siden disse kan «svi seg fast» i slipset.
For å unngå å måtte stryke slipset og derved risikere at slipset mister glans, kan man gjøre det til en vane at man ikke drar for hardt i slipsknuten. Slipset utsettes for de største påkjenningene når man knyter og løsner knuten. Hvis man gjør dette forsiktig, forlenges slipsets liv og det beholder sin opprinnelige form lenger. Istedenfor å dra av slipset fra skjorten kan du brette opp skjortekragen og deretter løfte slipset over hodet. Selvfølgelig skal man alltid knyte opp slipset etter at man har brukt det og deretter henge det opp! Bruk gjerne en slipshenger, dette er en billig måte å oppbevare slipset på uten risiko for rynker. La aldri slipset liggeframme i sollys, dette bleker slipset.