SLIPSETS VETT & ETIKETTE


 
Noen vanlige spørsmål og svar om mannlighetens kardinalsymbol: SLIPSET.
 
 

Hvilken lengde skal slipset ha?


Det er viktig at slipset har rett lengde, dette for å gi et bra inntrykk. Den brede enden på slipset bør dekke hele raden med knapper på skjorta og slutte et sted mellom noen cm over beltespennen til den øvre kanten på beltespennen, alternativt kan den slutte i linje med undersiden til beltespennen.
Du kan også bruke lengden på slipset for å skape en illusjon av å se lengre eller kortere ut enn det du egentlig er. Er slipset lengre opplever omgivelsen at du er litt kortere, og vice versa. Men husk bare at du ikke må overdrive for mye!
Hvis du har problem med å få ønsket lengde på slipset, trenger du kanskje å bytte til en annen slipsknute. Windsor er den tykkeste knuten, noe som gjør at slipset blir kortere, half windsor er en smalere knute og slipset blir lengre.
 
Lengden på slipset spiller ikke så  stor rolle hvis du har på deg en dobbeltknappet dressjakke, siden jakken alltid skal være kneppet igjen og derfor ser man ikke hvor slipset slutter.
 
 

Hvilken slipsknute er best?


Det første du må gjøre når du skal knyte slipset er å bestemme deg for hvilken knute du skal bruke. De vanligste slipsknutene som gir et profesjonelt uttrykk er Half Windsor eller Windsor. En annen favoritt er den velkjente four-in-hand-knuten. Valget av slipsknute kommer an på hvilket materiale slipset har (tykkelse) og hvilken lengde du vil at slipset skal få. 
For å lykkes med slipsknuten gjelder det alltid at man velger riktig knute til riktig slips. Den aller vanligste feilen mange gjør er at de strammer slipset for mye slik at det ser ut som at slipsknutens modell kunne hete «kveleknute». Husk derfor at man ikke kan knyte en smal knute med et bredt slips, uten at det ser ut som om man skal kvele noen med det.
Vevde slips er som regel litt tykkere, og tykkelsen på slipset kan også variere med tanke på hvor tykt mellomlegget er. Selvfølgelig spiller også lengden på slipset en viktig rolle. Man får prøve seg fram til en lengde som passer. På baksiden av slipset sitter som regel en etikett som man trer slipsets tynnere del igjennom slik at denne ikke skal komme til syne. For lange personer kan det være en god ide å flytte opp etiketten slik at man ikke trenger å kompensere med en kortere lengde på slipset for at slipsets tynnere del skal nå ned til etiketten. En annen viktig detalj for å lykkes med slipsknuten er slipsgropen. Når du skal stramme slipset, lag en liten fold i slipset, da kommer knuten til å se mye mer elegant ut.
All ære til slipsknuten, men det er ikke til å stikke under en stol at det faktisk handler om helhetsinntrykket. Det vil si; lengden på slipset, plasseringen til slipsnålen og resten av antrekket. Det er ikke helt feil å velge ut skoene sine med samme omsorg som man velger kjæreste! Annet som man kan reflektere rundt er krageforet. Et vakkert kragefor som er valgt med omhu er en morsom bonus. Ta også en titt på foret i jakken. Husk! Man kan kjenne om det er kvalitet eller ikke. Inngå aldri kompromisser med accessoirene. Et eneste slips kan forandre hele garderoben din og avgjøre hvordan du blir mottatt av andre.
 
 

Finnes det et bra triks for å få til en skikkelig fin engelsk slipsknute?


Den engelske slipsknuten er i likhet med four-in-hand ganske smal og asymmetrisk. Mange synes ofte at four-in-hand er et enklere og bedre alternativ enn andre slipsknuter, siden denne passer bra til alle skjortekrager og slipsstørrelser.
 
 

Hva er den riktige plasseringen til slipsnålen?


En vanlig utsmykning av slipset er slipsnålen. Slipsnålen skal sitte nøyaktig i midten av slipset. For å finne midten av slipset kan du gjøre følgende:

  1. Ta tak i enden på slipset og brett det forsiktig mot midten av slipsknuten.
  2. Plasser slipsnålen i bretten.

Den opprinnelige hensikten med slipsnålen er at den skal holde den smale enden av slipset på plass, sørg derfor for at slipsnålen sitter over både den brede og den smale delen av slipset.