SLIPSETS HISTORIE
Det finnes flere historier om slipsets opprinnelse. En av de tidligste historiene er fra den såkalte Trajan-statuen i Roma fra 200-tallet etter Kristus. Den forestiller en romersk legionær som har et tøystykke rundt halsen. Det antas at denne tøybiten både ble brukt til beskyttelse mot kulden og som lommetørkle.
Historien bak det moderne slipset kommer fra Frankrike, men det er imidlertid ingen fransk oppfinnelse. Slipset var noe som de kroatiske soldatene brukte under trettiårskrigen. Ordet kravatt, forgjengeren til slipset, kommer fra det franske order la croate, som betyr «kroat» som referer til de dekorative skjerfene som de kroatiske Valleristene bar rundt halsen under trettiårskrigen. Hensikten med skjerfene var at soldatene lett kunne identifiseres. Kravatter av silke var forbeholdt til offiser, mens soldater fikk nøye seg med kravatter i enklere materiale.
På 1600-tallet ble kravatten spredt via Frankrike til resten av Europa der den ble brukt av adelsmenn og rike borgere. Det kroatiske rytter-skjerfet var noe av det mest moderne under den franske barokken. Det besto av et langt hvitt tøystykke som var lagd av fin bomull eller lin som ble knytt rundt halsen med avanserte knuter. Noen ganger var tøyet dekorert med blonder, og hvis man var lat kunne man kjøpe den ferdig knyttet. De aller rikeste hadde under denne tidsperioden såkalte kalvekryss (også kalt jabot eller kniplingstørkle) som tegn på enorm rikdom og status. Som et eksempel kosta kalvekrysset til den engelske kongen Karl den andre drøyt 10 gode årslønner på den tiden.
I løpet av 1700-tallet fikk rektangulære skjerf i både svart og hvitt benevningen kravatt. I begynnelsen av 1800-tallet ble det også vanlig å kalle andre fargerike skjerf som man knyttet rundt halsen for det samme. I løpet av 1800-tallet ble skjerfene smalere og lengre. Skjerfet ble til et slips. Etter 1800-tallets revolusjoner ble moten mer diskre og likestilt.
Slipsene til de engelske klubbene og skolene er nære forgjengere til dagens slips. Oxford Universitet bestilte de aller første klubbslipsene, dette var i år 1880. Det gikk ikke lang tid før andre klubber og skoler gjorde det samme. Det var ikke før ca. 1900 som de første mønstrete slipsene ble lagd, da i byen Macclesfield nord-øst i England. På 1920-tallet ble prins Edward et moteikon. Han likte best en avslappet klesstil med myke skjortekrager og slipsknuten skulle ikke være for stram. Populariteten til slipset vokste fort og det ble brukt av den framvoksende britiske middelklassen som et tegn på suksess og klassetilhørighet. I 1924 fikk det moderne slipset den formen som den har i dag ved at Jesse Langsdorf i New york patenterte metoden som de aller fleste slips lages etter, selv i dag. Også vi på Tieroom bruker denne metoden. Det var også på denne tiden at man begynte å utvikle forskjellige måter å knyte slipset på. Etter andre verdenskrig skulle slipsene ha glade farger med fantasifulle mønster. Slipset viste identiteten til den som bar det.
På slutten av 1900-tallet kom det tyske schlipsen. Schlipsen var en type kravatt som var lang, smal og bredere ved endene, ofte mest mot den ene enden. Det ble lagt rundt halsen og ble knytt i ulike knuter, noen mer avanserte enn andre. Slipset kan lages i forskjellige materialer, men silke er mest brukt. Slipset ble for alvor populært samtidig med dressen og den dobbeltbrettede kragen.
Da 50-tallets ungdomskultur kom ble slipset lagt på hylla. Da var det t-skjorte og skinnjakke som var «inne». Slipset kom tilbake under en liten periode på 60-tallet takket være The Beatles, men forsvant fort igjen når hippie-kulturen bredde seg ut. På slutten av 70-tallet ble slipset hentet fram av pop-ikoner som Brian Ferry og David Bowie. På 80-tallet fikk slipset sin store comeback. Alt fra pop – og rockestjerner til japper hadde på seg slips. På begynnelsen av 90-tallet var det svært vanlig med slips og det ble et krav på mange arbeidsplasser. I og med IT-boomen på slutten av 90-tallet og begynnelsen på 2000-tallet mista slipset litt av statusen sin, men har gjort et sterkt comeback de siste årene. Nå blir slipset også brukt av den unge og trendy, som tidligere ikke brukte slips. Disse menneskene har tatt til seg slipset på en avslappet og uformell måte, de bruker slipset til alle typer av arrangementer.